БЪДНИ ВЕЧЕР 24.12.2018г.

24 Декември 2018 г.
БЪДНИ ВЕЧЕР 24.12.2018г.
 
Нарича се Бъдни вечер  от бдение, , бъдеще, бъднини -  символиката е за чудото , което предстои и трябва да бди целия народ - за бъдещето си също !
 
В този ден цялата природа затаява дъх в очакване - птиците спират да пеят, листата на дърветата не трептят, а водите в реките спират да текат . Казват , че някога единствено кукувицата не спряла да кука, трепетликата да трепери и реката Лъкатуща - да се движи . За това били наказани от Божията майка : кукувицата да кука само три месеца в годината - от Благовец до Еньовден - от 25 март до 24 юни - трепетликата - все да трепери и листата и да не намират покой , в криви и тесни пътища да се разливат водите на реката !
 
Бъдни вечер се нарича още Малрка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа , Мали Божич . Раждането на новото слънце и новия Бог слива езическите представи на древния българин и по - късната му християнска вяра в едно - идеята за раждането и обновлението на света с надеждата за добро !
 
Символ на младия Бог е БЪДНИКЪТ - дебело дъбово или крушово дърво , които всеки стопанин трябва да отсече и да гори в тази нощ - огънят и космическото дърво е връзката между Земята и небето , в основата за по -добър Живот  и плодородие !
 
Предвестници на добрата вест са малките коледари -- деца от 8 до 12 години - обикалят къщите и благославят :"Да се роди , да се роди , дето рало ходи и дето не ходи !"
 
В центъра на празника е обредния хляб - БОГОВИЦА, БОГОВА ПИТА, БОЖИЧНИК, ВЕЧЕРНИК, СВЕТЕЦ-месят го момиче или млада булка, облечени празнично с китка босилек, чимшир или червено мушкато , с "мълчана " вода /донесена при пълно мълчание. Брашното се пресява през три сита .Хлябът се меси за пчелите и за  овцете - овчарник. Украсява се с фигурки от тесто - орач с рало и волове, снопи и т.н.
 
С водата , в която са измити точилката и ръцете на жената , се пръскат кошерите .
 
Трапезата се прекадява , а стопанинът - с хляб със свещ и чаша вино излиза на двора и кани светците , покровители на бурите и градушките през лятото - Илия , Вартоломей, Герман на вечеря , за да ги умилостиви и предпази нивите и имотите от летни бури и градушки .
 
Питата се разчупва високо над главата , за да са високи класовете по нивите . Първото парче е за Света Богородица .
 
На трапезата се остава дълго , за да е сигурно , че магическите послания към съдбата ще се сбъднат !
 
БЪДНИКЪТ гори цяла нощ ! 
 
Живи въглени от БЪДНИКА се слагат във вода , прекадена вечерта. Тази вода се пие и предпазва от зли сили , особено в дните от Коледа до Водици, които се наричат "Мръсни , Погани "дни .
 
 
 
 

Всички новини »
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН