РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО , КОЛЕДА -25 ДЕКЕМВРИ

25 Декември 2018 г.
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО , КОЛЕДА -25 ДЕКЕМВРИ
Празнуват :Христо , Христина, Божин, Ицо, Ичо
 
С раждането на Спасителя започва нов момент в човешката история- то слага началото на ново летоброене ! Рождество Христово е не само граница на времето , то е празника на празниците, началото на поредица християнски празници - Разпятие и Възкресение Христово, Възнесение и Свети дух, Преображение , Кръстовден .
 
На ръба на времето цялата юдейска земя очаквала Спасителя - да донесе надежда, изход, да спаси душите !Пророци говорели за идването му , народът повтарял пророчествата им и тръпнел дали ще се сбъднат .
 
А Дева Мария вече била получила в храма благата вест , че тя е избраницата и ще роди син Божи !
 
Тръгнали Мария и Йосиф за Витлеем , но когато пристигнали - малкото градче било пълно с хора от всички краища на Земята .Нямало къде да отседнат и отишли в една пещера , където пастирите замръквали с овцете и козите. В пещерата Мария родила своя син и го положила в яслите, а от небето слязъл ангел и рекъл :"НЕ БОЙТЕ СЕ  , защото ето - благовестя Ви голяма радост , която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ "   
 
Пастирите хукнали към пещерата , видели , че Младенеца лежал в яслата ,а около него имало силно сияние. Мигом разнесли новината из целия град.
 
От изток дошли трима мъдреци , по поръчение на Ирод, който ги изпратил да намерят Младенеца и като му кажат къде е - да го унищожи. Но те поднесли даровете си : злато , ливан и смирна ,и не се върнали при Ирод , а тръгнали обратно към домовете си по скрити пътеки , за да не издадат раждането на Спасителя .
 
Ангел Небесен се явил на Йосиф и му казал да бяга заедно с Мария и Младенеца , да го спаси от Ирод , който искал да го погуби .По пътя , докато бягали ги срещнали разбойници, и тъкмо да ги оберат , но един от тях познал Младенеца Месията , за когото всички говорели - той бил същия , който след 30 години щял да увисне заедно с Христос на кръста .
 
Когато Йосиф , Мария и Младенеца пристигнали в Египет идолите на които се кланяли египтяните паднали , счупили се и така дали знак за идването на младия Бог .
 
Дълго чакал Ирод мъдреците да се върнат и да му кажат къде е Младенеца . Уви - от никъде - никаква вест не дошла при Ирод. Затова той издал кървава заповед :всички момченца под 2 годинки да бъдат погубени. Плач и стенания разтърсили юдейските земи - и до днес църквата си спомня тази трагедия и избитите витлеемски младенци .
 
А ВСЯКА ГОДИНА НА 25 ДЕКЕМВРИ Християнския свят празнува Рождество Христово .
 

Всички новини »
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН